Jaké je Nejlepší ETF pro rok 2024? 5 Tipů do jakých ETF investovat - CryptoSvet.cz (2024)

Co je ETF, jaké máme druhy a kde do takových fondů investovat?

odTomáš Hrůza

February 14, 2022

Čas: 4 min

Jaké je Nejlepší ETF? Investování do ETF fondu neboli pasivní investování během minulého roku nabralo na popularitě a jinak tomu nebude ani tento rok. Exchange-traded funds jsou do češtiny překládány jako veřejně nebo burzovně obchodované fondy. Ve zkratce se jedná o fondy, které jsou spravovány finančními institucemi. Narozdíl od otevřených fondů vydaly své akcie a obchodují se na burze.

Je však důležité nejprve porozumět tomu, jak fungují indexové fondy v České republice, než se rozloučíte se svými penězi. S ohledem na to doporučujeme pročíst si níže uvedené části. Proč ETF nabrali na popularitě? Co jsou ETF, kde do nich investovat a jaké investorům přináší výhody nebo nevýhody si řekneme v dnešním článku.

Seznam nejlepších brokerů pro investování do ETF

Tady je rychlý přehled těch nejlepších brokerů na investování do ETF pro Českou republiku v roce 2022. Chcete začít obchodovat? Zbývá už pouze jediný klik.

  1. Capital.com – chcete mít vše na jednom místě a skvělou mobilní aplikaci, zvolte tohoto brokera
  2. Libertex – zaměřte se na obchodování s pomocí CFD a zkuste to s malou částkou
  3. Robomarkets – pokud chcete obchodní účet v českých korunách, je tento broker jasná volba
  4. XTB – staňte se součástí velké základny české a slovenské komunity

ZAČNI HNED

Co je ETF?

Jak to u většiny finančních instrumentů bývá, investovat do ETF znamená spekulovat na růst nebo pokles podkladového aktiva. Tímto aktivem může být co*koliv – akcie, akciové indexy, komodity nebo dokonce měny. Velkou výhodou je jejich nízkonákladovost, nízké poplatky a daňová efektivita. Oproti investicím doklasických podílových fondů zde také odpadá poplatek pro správce fondu.

Zajímavost: ETF kótované na burzách v USA dosáhly během prosince 2021 přílivu peněz ve výši téměř 100 miliard dolarů. Tím překonaly předchozí měsíční rekord, který dosahoval 91,2 miliard dolarů stanovený v listopadu 2020, čímž završily rekordní rok pro toto odvětví, protože investování do ETF překonalo roční příliv 900 miliard dolarů.

ETF bylo vytvořeno jako pomůcka, díky které můžete obchodovat určitý index, jež odráží jeho cenu. Mezi ty nejznámější patří například SPDR S&P 500, který sleduje vývoj 500 největších amerických akciových společností. Tento nástroj představuje možnost, jak se vyhnout nákupu 500 společností a zaplatit tak poplatek za nákup každé z nich. Jednoduše zainvestujete do ETF kopírující tento index, jež sleduje právě vývoj těchto 500 firem.

Takové máme ale i v Evropě. Takový DAX 40 se skládá z 40 nejvýznamnějších německých společností. Co se stane pokud některá ze společností ukončí svou činnost? Dojde k jejímu nahrazení a úpravě fondu.

Vyvažování ETF fondů

Bez ohledu na indexový fond, do kterého chcete investovat, budou všichni poskytovatelé ETF vyvažovat své portfolio. Zjednodušeně to znamená, že společnosti s vyšší tržní kapitalizací budou tvořit vyšší procento indexového fondu.

Příklad: Pokud byste například investovali do NASDAQ 100, pak by společnosti jako Apple, Microsoft a Alphabet měly mnohem větší váhu než Skyworks, Verisign a Alexion Pharma.

Konkrétní váha každé společnosti bude mít přímý dopad na to, do čeho budete investovat své prostředky.

Příklad: HSBC má 4% váhu na FTSE 100. Pokud byste investovali 10 000 dolarů do ETF, které sleduje index, pak byste v podstatě drželi akcie HSBC v hodnotě 400 dolarů. Podobně, pokud by měl BP váhu 3 %, pak byste drželi akcie BP v hodnotě 300 dolarů.

Ačkoli většina indexových fondů v České republice zakládá svojí vyváženost na tržním ocenění, některé se vydávají netradiční cestou. Takový Dow Jones dává přednost titulům s vyšší cenou akcií, i když mohou mít mnohem menší tržní kapitalizaci.

Je nejlepší ETF kopírující index S&P 500?

Nejlepší ETF je samozřejmě to, které přinese investorovi nejvyšší procentuální roční výnos. V uplynulých letech si investoři nejvíce oblíbili právě ETF kopírující index S&P 500, jež se jim průměrně zhodnocoval o 10 % ročně. Příkladem takového ETF je SPDR S&P 500 Trust, jedná se o v současnosti největší a nejvýznamnější burzovně obchodovaný fond. Jak se ale bude index S&P 500 vyvíjet do budoucna? To nikdo neví, výběr tak musíte zvážit každý sám.

5 tipů do jakých ETF investovat

Abychom Vám ulehčili výběr, sestavili jsme seznam 5 nejlepší etf fondy, které doporučujeme. Dalších ETF samozřejmě existuje celá řada, takže se těmito tipy nemusíte řídit. Pokud se dáte do výběru sami, měli byste zvážit historický výnos, investiční strategii daného fondu, kredibilitu správce fondu a poplatky.

1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF (IUSA)

Naší volbou číslo jedna zůstává stále index S&P 500, který minulý rok dosáhl návratnosti téměř 27 %. Toto ETF nabízí diverzifikované portfolio v 500 předních amerických firmách. S&P 500 je index vážený podletržní kapitalizace, což jsme si vysvětlovali výše. Téměř 28 % tohoto indexu připadá technologickým gigantům typu Apple, Microsoft a Nvidia.

Toto ETF vydává společnost BlackRock, která se může pyšnit titulem největšího správce aktiv na světě. Ke konci minulého roku spravovala aktiva v hodnotě více než 10 bilionů dolarů, takže zde o kredibilitu není nouze. Jedná se o akumulační typ fondu, to znamená, že vyplácené dividendy jsou reinvestovány zpět. Poplatek činí pouhých 0,07% p.a.

2. iShares Core MSCI World UCITS ETF

Tento typ ETF patří mezi největší fond na světě, který kopíruje index MSCI World. Spravuje aktiva ve výši sahající k 36 miliardám euro. Index MSCI World je globální akciový index, který sleduje výkonnost největších světových společností. Zahrnuje více než 1 500 akcií velkých společností z 23 zemí. Nutno dodat, že 68 % tvoří americké firmy.

Jak už z názvu napovídá, toto ETF opět spravuje společnost BlackRock. Jedná se zase o akumulační fond, takže dividendy jsou reinvestovány zpět. U tohoto typu ETF fondu je roční poplatek o něco vyšší – 0,2 %.

3. Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered UCITS ETF (ELCR)

Pokud věříte v elektromobilitu, budete toto ETF určitě pro Vás. Elektromobilita je horkým tématem minulého roku a zajisté se bude týkat i těch roků následujících. Je často zmiňována v boji proti klimatickým změnám i snižování emisí CO2. Když připočteme fakt, že evropské vlády vyvíjejí snahu o ukončení výroby aut se spalovacími motory, mohlo by to pro tyto firmy znamenat zdárnou budoucnost.

Pokud ve fondu očekáváte pouze výrobce elektromobilů jako Tesla či NIO, jste na omylu. ETF zahrnuje veškeré komponenty jako baterie, čipy a software, proto investuje do společností, které se těmto dílům věnují. Kapitalizace fondu je daleko nižší oproti předchozím ve výši 349 milionů eur. Poplatek činí 0,45 % ročně.

Dalším zajímavým sektorem jsou obnovitelné energie. Jak můžeme vidět níže z měsíčního grafu, výkonnost tohoto ETF v minulém roce značně pokulhávala. Ovšem v letech 2018 – 2020 se fond dokázal zhodnotit téměř čtyřikrát. Z dlouhodobého hlediska se ale jedná o sektor, který je z pohledu udržitelnosti nutností a společnosti z toho tak budou těžit.

Zmíněné ETF sleduje index S&P Global Clean Energy, které zahrnuje 126 největších světových společností působících v sektoru obnovitelných zdrojů energie. Tento typ fondu je distribuční, takže dividendy Vám budou připsány na účet. Co se týče poplatků, dosahují 0,65 % ročně.

5. SPDR Gold Shares ETF (GLD)

Co takhle investice do drahých kovů? Investoři hledající zajištění proti inflaci a bezpečný přístav v době zvýšené volatility na trzích, by mohli zvolit právě toto ETF. GLD sleduje cenu zlata tím, že drží zlaté slitky ve svěřeneckém fondu ve formě zlatých prutů London Gold Delivery o hmotnosti 400 uncí, které jsou uloženy na alokovaném účtu. Fyzické zlato drží správce v trezoru v Londýně nebo v trezorech jiných dílčích správců.

Během jednoho týdne v lednu bylo vloženo do SPDR Gold Shares ETF (GLD) rekordních 877 204 uncí kovu, což je podle statistických záznamů desáté nejvyšší týdenní navýšení objemu od založení fondu v roce 2006. Poplatek činí 0,4 % ročně.

Závěrem

Výběr nejlepšího fondu je obtížný, ale pokud si nejste jisti, vsaďte na ETF kopírující index MSCI world. Diverzifikace je opravdu pestrá a budete investovat pouze do světově významných společností, kde jsou rizika krachu minimální. Co se týče poplatků, je to – jak se říká – za hubičku, pouhých 0,2 % ročně.

Které je to nejlepší ETF?

Jaké jsou nejlepší ETF fondy?

Co je ETF?

Kde investovat do ETF?

Kolik zaplatím na poplatcích?

Tagy: ETFnejlepší ETF

As an enthusiast with demonstrable expertise in the field of Exchange-Traded Funds (ETFs), let's delve into the concepts discussed in the article "Co je ETF, jaké máme druhy a kde do takových fondů investovat?" by Tomáš Hrůza.

  1. ETF Overview:

    • ETFs, or "veřejně nebo burzovně obchodované fondy" in Czech, are funds managed by financial institutions and trade on stock exchanges.
    • Unlike open-end funds, ETFs issue shares that are traded on exchanges.
  2. Popularity and Definition:

    • The article mentions that investing in ETFs has gained popularity, and it explains that ETFs can represent various underlying assets such as stocks, stock indices, commodities, or currencies.
    • Notably, ETFs are lauded for their low costs, low fees, and tax efficiency.
  3. Recent Trends:

    • The article highlights a significant influx of funds into U.S.-listed ETFs in December 2021, reaching nearly $100 billion, surpassing the previous monthly record set in November 2020.
  4. Purpose of ETFs:

    • ETFs were created to provide a tool for trading a specific index, allowing investors to avoid buying individual components of the index.
  5. Examples of ETFs:

    • Notable examples of ETFs mentioned include the SPDR S&P 500, tracking the performance of the 500 largest U.S. companies, and DAX 40, composed of the 40 most significant German companies.
  6. Balancing of ETFs:

    • All ETF providers balance their portfolios, with companies having higher market capitalization representing a higher percentage in the index fund.
  7. Best ETF:

    • The article discusses the popularity of ETFs replicating the S&P 500 index, citing SPDR S&P 500 Trust as an example, and emphasizes that choosing the best ETF involves considering individual preferences and goals.
  8. Broker Recommendations:

    • The article provides a list of recommended brokers for ETF investing in the Czech Republic for the year 2022.
  9. Specific ETF Recommendations:

    • The article suggests specific ETFs for investment, such as iShares Core S&P 500 UCITS ETF, iShares Core MSCI World UCITS ETF, Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered UCITS ETF, and SPDR Gold Shares ETF.
  10. ETF Fees:

    • The article emphasizes the importance of considering historical returns, investment strategy, fund manager credibility, and fees when choosing ETFs.
  11. Gold ETF:

    • An ETF related to precious metals, SPDR Gold Shares ETF (GLD), is recommended for investors seeking hedging against inflation and a safe haven during market volatility.
  12. Conclusion and Recommendations:

    • The article concludes by suggesting that choosing the best fund is challenging, but for those unsure, investing in an ETF replicating the MSCI World index is considered a diversified and low-cost option.

By addressing these concepts, the article aims to provide readers with a comprehensive understanding of ETFs, their types, and considerations for making informed investment decisions.

Jaké je Nejlepší ETF pro rok 2024? 5 Tipů do jakých ETF investovat - CryptoSvet.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 6126

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.