Jak investovat do ETF v roce 2024? - CryptoSvet.cz (2024)

Jak investovat do ETF? Investování do ETF fondu neboli pasivní investování během minulého roku nabralo na popularitě a jinak tomu nebude ani tento rok. Exchange-traded funds jsou do češtiny překládány jako veřejně nebo burzovně obchodované fondy. Ve zkratce se jedná o fondy, které jsou spravovány finančními institucemi. Narozdíl od otevřených fondů vydaly své akcie a obchodují se na burze.

Je však důležité nejprve porozumět tomu, jak fungují indexové fondy v České republice, než se rozloučíte se svými penězi. S ohledem na to doporučujeme pročíst si níže uvedené části. Proč ETF nabrali na popularitě? Co jsou ETF, kde do nich investovat a jaké investorům přináší výhody nebo nevýhody si řekneme v dnešním článku.

Seznam nejlepších brokerů pro investování do ETF

Tady je rychlý přehled těch nejlepších brokerů pro investování do ETF pro Českou republiku v roce 2022. Chcete začít obchodovat? Zbývá už pouze jediný klik.

  1. Capital.com – chcete mít vše na jednom místě a skvělou mobilní aplikaci, zvolte tohoto brokera
  2. Libertex – zaměřte se na obchodování s pomocí CFD a zkuste to s malou částkou
  3. Robomarkets – pokud chcete obchodní účet v českých korunách, je tento broker jasná volba
  4. XTB – staňte se součástí velké základny české a slovenské komunity

ZAČNI HNED

Co je ETF?

Jak to u většiny finančních instrumentů bývá, investovat do ETF znamená spekulovat na růst nebo pokles podkladového aktiva. Tímto aktivem může být co*koliv – akcie, akciové indexy, komodity nebo dokonce měny. Velkou výhodou je jejich nízkonákladovost, nízké poplatky a daňová efektivita. Oproti investicím doklasických podílových fondů zde také odpadá poplatek pro správce fondu.

Zajímavost: ETF kótované na burzách v USA dosáhly během prosince přílivu peněz ve výši téměř 100 miliard dolarů. Tím překonaly předchozí měsíční rekord, který dosahoval 91,2 miliard dolarů stanovený v listopadu 2020, čímž završily rekordní rok pro toto odvětví, protože investování do ETF překonalo roční příliv 900 miliard dolarů.

ETF bylo vytvořeno jako pomůcka, díky které můžete obchodovat určitý index, jež odráží jeho cenu. Mezi ty nejznámější patří například SPDR S&P 500, který sleduje vývoj 500 největších amerických akciových společností. Tento nástroj představuje možnost, jak se vyhnout nákupu 500 společností a zaplatit tak poplatek za nákup každé z nich. Jednoduše zainvestujete do ETF kopírující tento index, jež sleduje právě vývoj těchto 500 firem.

Takové máme ale i v Evropě. Takový DAX 40 se skládá z 40 nejvýznamnějších německých společností. Co se stane pokud některá ze společností ukončí svou činnost? Dojde k jejímu nahrazení a úpravě fondu.

Vyvažování ETF fondů

Bez ohledu na indexový fond, do kterého chcete investovat, budou všichni poskytovatelé ETF vyvažovat své portfolio. Zjednodušeně to znamená, že společnosti s vyšší tržní kapitalizací budou tvořit vyšší procento indexového fondu.

Příklad: Pokud byste například investovali do NASDAQ 100, pak by společnosti jako Apple, Microsoft a Alphabet měly mnohem větší váhu než Skyworks, Verisign a Alexion Pharma.

Konkrétní váha každé společnosti bude mít přímý dopad na to, do čeho budete investovat své prostředky.

Příklad: HSBC má 4% váhu na FTSE 100. Pokud byste investovali 10 000 dolarů do ETF, které sleduje index, pak byste v podstatě drželi akcie HSBC v hodnotě 400 dolarů. Podobně, pokud by měl BP váhu 3 %, pak byste drželi akcie BP v hodnotě 300 dolarů.

Ačkoli většina indexových fondů v České republice zakládá svojí vyváženost na tržním ocenění, některé se vydávají netradiční cestou. Takový Dow Jones dává přednost titulům s vyšší cenou akcií, i když mohou mít mnohem menší tržní kapitalizaci.

Jak investovat do ETF a vydělat?

Takže teď když víte, jak fungují veřejně obchodované fondy, musíme si vysvětlit, jak budete vydělávat peníze ze své investice. Stručně řečeno, toto přichází ve dvou formách. Za prvé, vyděláte peníze, když se čistá hodnota aktiv vašeho portfolia zvýší. Za druhé, vyděláte peníze, pokud a kdy společnosti v rámci indexu vyplácejí dividendy.

Příklad: Investujete 10 000 dolarů do ETF, které sleduje index S&P 500. V době investice má fond hodnotu aktiv 1,5 miliardy dolarů. Na konci prvního roku se toto číslo zvýší o 10 % a to znamená, že celková hodnota nyní činí 1,65 miliardy dolarů. Vaše investice ve výši 10 000 dolarů má nyní hodnotu 11 000 dolarů.

CHCI ZAČÍT

A co dividendy?

Pokud chcete investovat do ETF fondy, který obsahuje dividendové akcie, budete mít nárok na svůj podíl na jakémkoli výnosu. Částka, na kterou máte nárok, bude záviset na váze, kterou má společnost vyplácející dividendy ve fondu a částce, kterou jste investovali do indexového fondu.

Příklad: Předpokládejme, že investujete 10 000 dolarů do indexového fondu FTSE 100, který obsahuje akcie společnosti AstraZeneca. Řekneme, že firma má na indexu váhu 7%. Takže držíte akcie v hodnotě 700 dolarů ve společnosti. V průběhu roku vyplácí firma dividendy s výnosem 5 %, což Vám dává nárok na dividendy ve výši 35 dolarů.

Je důležité si uvědomit, že svůj podíl na výplatě dividend neobdržíte ve stejný den, kdy jsou distribuovány příslušnou společností.

Perfektní pro začátečníky

Pokud jste typ jednotlivce, který ve svém životě neuskutečnil jediný obchod s finančními aktivy a dosud nevěděl co je ETF, pak neexistuje lepší způsob, jak získat expozici vůči trhům, než indexový fond ETF. Důvodem je, že nebudete muset mít žádné znalosti o tom, jak vybírat jednotlivé akcie. Nemusíte mít žádné zkušenosti se čtením složitých grafů nebo finančních zpráv.

Místo toho se o proces nákupu a prodeje akcií stará vámi vybraný poskytovatel ETF. Jediné rozhodnutí, které musíte učinit, je výběr indexu, který chcete následovat. Nemusí to být složitý proces, protože většina začínajících investorů se rozhodne pro FTSE 100, S&P 500 nebo Dow Jones.

Průměrné zhodnocení ETF investice

Průměrné zhodnocení jednotlivých typů ETF se samozřejmě liší podle toho, jak se jednotlivá podkladová aktiva vyvíjela. Jako příklad si uvedeme nejběžnější fond kopírující S&P 500 . Ten se totiž může pyšnit největším ETF na světě. Tento typ fondu stabilně poskytuje velice dobrý výnos, a to 10 % ročně. Toto zhodnocení můžeme vidět na měsíčním grafu níže.

ETF investice do S&P 500 představuje sázku na americkou ekonomiku, avšak můžeme vidět, že tato volba již po desetiletí funguje velice dobře.

1. Capital.com

Capital.com možná není tak známý, ale to neznamená, že nemá co nabídnout. Tento celosvětový broker založený roku 2016 má kanceláře v Anglii, Kypru, Austrálii a Bělorusku, kdy v každé z těchto lokalit je autorizován těmito úřady- FCA, CySEC, ASIC a NBRB.

Capital.com nabízí kromě webové verze taky tu mobilní. Aplikace burzy se snadno používá, má moderní design, nabízí dvoufaktorové zabezpečení a možnost nastavení upozornění na předem definované události přímo ve vašem mobilním telefonu.

Nebojte se poplatků

Tento makléř nabízí investování do ETF a akcií zcela bez komisí, alespoň pro zákazníky pod FCA a CySEC, což se týká nás v České republice. Poplatky u Capital.com nejsou vysoké, ba naopak jsou jedny z nejnižších na trhu s ETF či akciemi. Neúčtuje si žádný poplatek za nečinnost ani při vkladu či výběru prostředků.

Výhody a nevýhody:

  • Nízké poplatky za CFD
  • Obchodování s akciemi a ETF zcela bez komisí
  • Skvělá podpora uživatele přes e-mail i živý chat
  • Regulován nejdůvěryhodnějšími úřady

  • MetaTrader 5 není k dispozici
  • Nepodporuje český jazyk

ZAČÍT OBCHODOVAT

2. Libertex

Tento broker patří mezi matadory, protože jeho historie sahá až do roku 1997, kdy byl projekt spuštěn. Jedná se o obchodní platformu zaměřenou na CFD produkty. Prostředník poskytuje své služby více než 2,2 milionům klientů. Na rozdíl od svých protějšků si zvolil cestu se specializovat na pouhých 250 obchodovatelných aktiv. Nabídka CFD produktů zahrnuje akcie, ETF, forex a komodity. Uvažovat tak můžete o investování do ETF.

Při každém finančním trhu na Libertexu lze obchodovat s využitím pákového efektu. Ta je omezena na 1:30, pokud sídlíte v České republice a patříte mezi maloobchodníky. To znamená, že zůstatek na účtu ve výši 3 000 Kč by se rovnal síle 180 000 Kč v obchodním kapitálu.

Výše poplatků

Stejně jako všechny platformy pro obchodování dostupné českým klientům souvisí s CFD produkty tzv. swapové poplatky, jedná se o poplatek, který zaplatíte za každý den, kdy necháte svou pozici otevřenou. Je to proto, že CFD jsou finanční produkty využívající páku, a proto – přitahují zájem. Dobrou zprávou je, že Libertex umožňuje vkládat finanční prostředky bez placení jakýchkoli poplatků.

Výhody a nevýhody:

  • Specialista na CFD produkty
  • Vklad je bez poplatků
  • Finanční páka
  • Dlouhá historie
  • Mobilní aplikace
  • Široká nabídka ETF

  • Pouze CFD produkty
  • Nepodporuje češtinu

ZAČÍT OBCHODOVAT

3. Robomarkets

Tento broker patří k těm mladším, jelikož byl založen v roce 2012. Sídlo má na Kypru, čímž spadá pod regulaci EU a tím pádem na něj dohlíží kyperský CySEC. Robomarkets nabízí obchodování akcií a CFD. Kromě cenných papírů můžete tedy nakoupit i indexy, komodity a nabízí i investování do ETF.

Jak můžete vidět výše na obrázku, broker nemá problém s českým jazykem a dokonce ani českou korunou. Zejména začátečníky by mohl oslovit zákaznickou podporou na chatu i telefonu v češtině. Výhodu představuje zejména obchodní účet vedený v korunách a vklad lze provádět jako bankovní převod na český účet, což je rovněž veliká výhoda.

A co poplatky?

Broker si samozřejmě za poskytování služeb účtuje poplatky, v čemž z části spočívá byznys model těchto prostředníků. U robomarkets zaplatíte obvykle 5 Kč za obchod, což je celkem nízký poplatek. Lehkou nevýhodou můžeme vidět u poplatků za neaktivitu. Bonusem je vklad i výběr zdarma.

Výhody a nevýhody:

  • Zákaznická podpora v češtině
  • Účet vedený v CZK
  • Vklad i výběr zdarma
  • Mobilní aplikace
  • Více jak 14 000 instrumentů

  • Poplatky za neaktivitu
  • Krátká historie

ZAČNI OBCHODOVAT

4. XTB

Tento broker se může pyšnit velkou základnou české a slovenské komunity. Pokud jste již v minulosti hledali levný způsob jak obchodovat forex, akcie a komodity v České republice, pravděpodobně jste narazili na XTB Online Trading. XTB neustále nabízí obchodníkům nižší než průměrné spready a vysokou páku pro obchodování forexu a CFD.

Vznik prostředníka se konal na přelomu milénia, roku 2002. Disponuje licencí České i Slovenské národní banky. Jelikož se jedná o společnost, která je kótovaná na burze, má povinnost zveřejňovat své finanční výkazy. Poskytuje zákaznickou podporu v češtině, čímž pravděpodobně zabodovala u českých uživatelů.

TIP: Společnost XTB se snaží u investorů a obchodníků rozšířit jejich znalosti za pomocí e-booků či pořádaných akcí. Doporučujeme si založit účet a využít poskytnuté materiály nebo se zúčastnit další přednášky.

Poplatky

Bohužel, platforma si účtuje poplatek za vklad platební kartou, který se liší podle měny. Standardně je zpoplatněn 0,8 %. Výhodou je bankovní převod, který je zdarma. Při držení pozice přes noc je účtován tzv. swap, který se liší u každého instrumentu a jejich výši XTB každý týden posílá svým klientům mailem.

Výhody a nevýhody:

  • Velká základna české a slovenské komunity
  • Dlouhá historie
  • Finanční páka
  • Mobilní aplikace
  • Zákaznická podpora v češtině

  • Poplatek za vklad
  • Poplatek za neaktivitu po 12 měsících

ZAČÍT OBCHODOVAT

Závěrem

Po přezkoumání desítek známých poskytovatelů jsme zjistili, ženejlepší způsob investovat do ETF poskytuje eToro.Je to proto, že platforma je bez provize, nabízí několik různých ETF a umožňuje vkládat prostředky debetní/kreditní kartou, bankovním převodem nebo elektronickou peněženkou.A tato nejlépe hodnocená burza je samozřejmě regulována FCA – takže se můžete vyhnout nutnosti používat stinnou nelicencovanou platformu!

Co je ETF?

Jaké ETF vybrat?

Kde investovat do ETF?

Vyplácí ETF dividendu?

Kolik zaplatím na poplatcích?

Jak vyberu zainvestované prostředky z ETF?

Tagy: ETFinvestování

As someone deeply immersed in the world of ETFs and investment strategies, let me guide you through the key concepts discussed in the provided article about investing in ETFs.

Understanding ETFs (Exchange-Traded Funds):

  1. Definition and Structure:

    • ETFs, translated to Czech as "veřejně nebo burzovně obchodované fondy," are investment funds managed by financial institutions.
    • Unlike open-end funds, ETFs issue shares that are traded on the stock exchange.
  2. Popularity and Reasons:

    • ETFs have gained popularity in the Czech Republic for passive investment, as indicated by the growing interest over the past year.
    • Notable advantages include low costs, low fees, and tax efficiency compared to traditional mutual funds.
  3. Broker Selection:

    • The article provides a list of recommended brokers for investing in ETFs in the Czech Republic, emphasizing features such as comprehensive platforms, mobile applications, and specific focuses on CFD trading or local currency accounts.
  4. Overview of Featured Brokers:

    • Capital.com: Highlighted for an all-in-one platform and excellent mobile application.
    • Libertex: Specialized in CFD trading, recommended for starting with a small amount.
    • Robomarkets: Notable for offering trading accounts in Czech korunas and catering to the local community.
    • XTB: Known for a large base in the Czech and Slovak communities, providing educational materials.

Essentials of Investing in ETFs:

  1. What is an ETF?

    • Investing in ETFs involves speculating on the rise or fall of the underlying asset, which can be stocks, stock indices, commodities, or currencies.
    • Key advantages include low costs, low fees, and tax efficiency compared to traditional mutual funds.
  2. Recent Trends:

    • In the US, ETFs experienced a significant influx of funds, reaching almost $100 billion in December, surpassing the previous monthly record.
  3. Purpose of ETFs:

    • ETFs were created to facilitate trading specific indices, allowing investors to avoid buying individual securities and associated fees.
  4. Examples of ETFs:

    • Mentioned examples include SPDR S&P 500 and DAX 40, which respectively track the performance of the 500 largest US companies and the 40 most significant German companies.
  5. ETF Portfolio Balancing:

    • Regardless of the index fund chosen, ETF providers balance their portfolios, with companies with higher market capitalization constituting a higher percentage.
  6. Investment and Earnings:

    • Investors can earn money through an increase in the net asset value of the portfolio or through dividends paid by the companies within the index.
  7. Dividend Investing:

    • Investors in ETFs with dividend stocks are entitled to a share of the dividends based on the weight of the company distributing dividends in the fund.
  8. Ideal for Beginners:

    • ETFs are recommended for beginners due to their simplicity. No need for in-depth knowledge of stock selection or complex financial analysis.
  9. Average Returns:

    • The article briefly mentions the average return on ETF investments, citing an example of an ETF tracking the S&P 500, which historically provides a solid annual return.

Overview of Featured Brokers (Continued):

  1. Capital.com:

    • Offers an all-in-one platform with a great mobile app.
    • Commission-free trading and low fees.
    • Noteworthy for user support and regulation by FCA, CySEC, ASIC, and NBRB.
  2. Libertex:

    • Specializes in CFD products.
    • Emphasizes trading with a small amount.
    • Provides commission-free deposit and withdrawal.
  3. Robomarkets:

    • Offers trading accounts in Czech korunas.
    • Features customer support in Czech.
    • Allows deposit and withdrawal for free.
  4. XTB:

    • Has a large base in the Czech and Slovak communities.
    • Provides trading with lower-than-average spreads.
    • Offers a variety of instruments.

Conclusion:

  • The article concludes by recommending eToro as the preferred platform for investing in ETFs. The platform is highlighted for being commission-free, offering various ETF options, and allowing deposits through various methods.

In summary, this comprehensive guide covers the basics of ETFs, the recent trends, the purpose and examples of ETFs, portfolio balancing, investment strategies, and specific recommendations for brokers in the Czech Republic.

Jak investovat do ETF v roce 2024? - CryptoSvet.cz (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6132

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.