ETF selecteren voor emerging markets (of China)? – Finance Monkey (2024)

Tijdens het schrijven van het artikel waarom VWRL zo’n geliefde ETF is, kwam ik er achter dat binnen VWRL veel aandelen in Amerika genoteerd staan. Op zich niet verkeerd, veel van deze aandelen zijn internationale bedrijven en genoteerd staan in Amerika biedt hun veel voordelen, met name omdat de Amerikaanse aandelenmarkt het meest kapitaalkrachtig is in de wereld. Toch vraag ik me hierbij wel af of ik genoeg spreiding heb wanneer VWRL mijn voornaamste ETF is.

Zeker nu China op financieel vlak steeds sterker wordt in de wereld, lijkt het me niet goed om voornamelijk beleggingen te hebben welke in Amerika genoteerd staan. Ik zie dit als een toekomstig financieel risico voor mijn portefeuille (maar dit is een heel artikel op zich…). Om deze redenen begint mijn zoektocht naar een goede ETF met de focus op emerging markets (voornamelijk de BRIC landen (Brazilie, Rusland, India en China).

Lees verder onder de advertentie

Inhoudsopgave

Voorwaarden waar de ETF aan moet voldoen

Een focus op emerging markets is bij mij niet de enige voorwaarde. Er is een langer wensenlijstje waaraan de ETF moet voldoen.
– Het fysiek aanhouden van de aandelen
– Een volledige replica zijn van de onderliggende index.
– Goede spreiding tussen landen en sectoren.
– Lage management kosten
– Lage dividendlekkage
– Goed gemiddeld rendement

Waarom een ETF voor mij aan deze voorwaarden moet voldoen, kun je terugvinden in het artikel over een ETF selecteren.

Lees verder onder de advertentie

Welke index moet er gevolgd worden?

De eerste vraag is natuurlijk welke index er gevolgd moet gaan worden door de ETF. De index bepaald namelijk in grote mate hoe de ETF presteert en hoe de spreiding van aandelen is tussen landen en sectoren. Mijn oog viel hierbij op de MSCI Emerging Markets Index. Dit met name omdat deze index een goede spreiding heeft over landen, waarbij het zwaartepunt ligt bij China (33%). Zoals in de tweede alinea al kort aangehaald, is dit ook waarom ik VWRL minder goed vindt aansluiten bij de wereld zoals ik hem zie veranderen. Bij VWRL wordt er namelijk maar voor 4,6% belegd in China.

ETF selecteren voor emerging markets (of China)? – Finance Monkey (1)

Een ander belangrijk element is natuurlijk het rendement. Emerging markets worden als risicovoller gezien, en dus zou ik grotere schommelingen in het rendement verwachten, maar wel op zo’n manier dat het lange termijn rendement hoog ligt. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, presteert deze ETF eigenlijk beneden de MSCI world. Alleen wanneer we sinds oprichting kijken is het hoger, maar dit komt voornamelijk door een plus van 78,5% in 2009 en 2x een plus van meer dan 30% in 2006 en 2007. De afgelopen jaren heeft deze index dus beneden de maat gepresteerd.

Rendement op MSCI Emerging Markets:

ETF selecteren voor emerging markets (of China)? – Finance Monkey (2)

Een andere optie zou zijn om te kiezen voor een ETF welke gefocust is op China / Azië. Dit kan in de vorm van MSCI China All Shares of MSCI China A International. Volgens MSCI presteert de MSCI China All Shares beter op de lange termijn. Toch valt het rendement me tegen. Dit brengt me wel aan het twijfelen. Zeker wanneer we het rendement vergelijken met VWRL (een 3 jaars rendement van 4,62% per jaar voor MSCI China versus 5,6% voor FTSE All World). Het lijkt misschien een klein verschil, maar over de lange termijn heeft dat wel grote effecten.

Rendement op MSCI China All Shares:

ETF selecteren voor emerging markets (of China)? – Finance Monkey (3)

Rendement op FTSE All World Index (index welke door VWRL wordt gevolgd):

Nu is de ene index uitgegeven door MSCI en de ander door Russell. Misschien heeft dat een effect. Bij Russell hebben ze ook een FTSE All-Wold BRIC index (68,4% China) en een FTSE China Index (en nog heel veel anderen). Hierbij zien we dat de China Index op de kortere termijn veel beter presteert dan op het 5 jaars rendement. In vergelijking met de MSCI China Index presteert de FTSE China Index ook beter. Ook in vergelijking met VWRL presteert de FTSE China Index op de kortere termijn (3 jaar) beter.

Rendement van FTSE China Index:

ETF selecteren voor emerging markets (of China)? – Finance Monkey (5)

Rendement van FTSE All-World BRIC Index:

ETF selecteren voor emerging markets (of China)? – Finance Monkey (6)

Na bovenstaande korte analyse gecombineerd met de wens dat ik graag meer exposure zou hebben op de Chinese aandelenmarkt, is de keuze gevallen voor de FTSE China Index als onderliggende index voor de ETF die ik graag aan mijn selectie van ETFs zou willen toevoegen. Als ik nog een nadeel zou moeten noemen, is het dat deze index een hoog percentage aan aandelen in de retail en technologie sector volgen (samen zo’n 50%). Nu nog hopen dat ik een ETF kan vinden welke deze index volgt…

Lees verder onder de advertentie

Oke, het wordt dus een ETF gericht op China. Wat zijn de risico’s?

Er zijn verschillende risico’s met investeren in China. Ten eerste zijn niet alle aandelen beschikbaar voor buitenlandse personen (zij het bedrijven of natuurlijke personen) om te verhandelen. Hiervoor zijn verschillende type aandelen uitgegeven. China is immers niet zo open als we dat in het westen gewend zijn.

Liquiditeit van de markt is een vraagteken, zeker op de Hong Kong stock exchange (de grootste aandelenbeurs van China). Zie ook dit artikel van Bloomberg. Er zijn een aantal grote bedrijven welke de dienst uitmaken (waaronder Alibaba). Dit is een minpunt, want wanneer je ETFs wil verkopen kan dit wel eens tegen een lagere marktprijs zijn doordat er niet voldoende vraag is. Liquiditeit van een aandelenmarkt geeft weer hoeveel er verhandeld wordt. Is de liquiditeit hoog, dan vind er veel handel plaats en zul je weinig tot geen afslag hoeven doen van de huidige marktprijs wanneer je aandelen / ETFs wil verkopen.

Lees verder onder de advertentie

De zoektocht naar een ETF begint bij DEGIRO kernselectie

Beleggen via DEGIRO kernselectie zorgt ervoor dat ik geen aan- en verkoopkosten hoef te betalen. Dit betekend dat ik mijn geld volledig kan inzetten voor het aankopen van ETFs, welke rendement kunnen opleveren. Kosten hebben een groot effect op het uiteindelijke rendement, zeker op de lange termijn. Door te kiezen uit een ETF van de kernselectie wordt het geld optimaal ingezet en is het rendement over de lange termijn hoger. De lijst van de kernselectie is terug te vinden op de website van DEGIRO.

Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk om je niet blind te staren op de kernselectie. Mocht het zo zijn dat er een andere ETF is, welke structureel een hoger rendement heeft behaald dan de ETFs binnen de kernselectie, en beter aansluit bij je wensen, dan zou het natuurlijk raar zijn om niet hiervoor te kiezen. Let wel: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst… Beleggen is en blijft risicovol en de kans blijft bestaan dat je er geld mee verliest.

Kiezen tussen verschillende ETFs uit de kernselectie?

De keuze was niet reuze. De MSCI Emerging Markets Index wordt door meerdere partijen aangeboden (Amundi: LU1681045370, Deka: DE000ETFL342, iShares: IE00B0M63177, iShares: IE00B4L5YC18, Lyxor: FR0010429068). Dit snap ik op zich wel, het geeft investeerders een kans om in 1 keer exposure te hebben op de meeste opkomende economieën. Toch was dit natuurlijk niet waar ik naar op zoek ben. Wanneer we dan kijken richting alleen Azië is er bijvoorbeeld nog het fonds Ishares Asia Pacific, welke de Dow Jones Asia/Pacific Select Dividend 30 Index volgt (iShares: IE00B14X4T88).

Als we dan een ETF met een focus op China willen, dan is er bij de kernselectie de keuze uit een ETF die de MSCI China index volgt (HSBC: IE00B44T3H88) en de FTSE China 50 index, welke de 50 grootste bedrijven genoteerd aan de Hong Kong Stock Exchange volgt (iShares: IE00B02KXK85). Dan houdt de keuze bij de kernselectie wel een beetje op. Geen FTSE China Index dus..

Lees verder onder de advertentie

Dan toch een ETF van FTSE China Index buiten de kernselectie?

De zoektocht begon naar het zoeken van een ETF die de FTSE China Index volgt. Dit bleek een onmogelijke zoektocht, want ik heb hem niet kunnen vinden in het woud van alle ETFs. Blijkbaar ben ik de enige die deze wens heeft.

Wel zijn er veel ETFs die de MSCI China indexen volgen, zoals bijvoorbeeld iShares ISIN: IE00BJ5JPG56 welke als benchmark de MSCI Emerging – China NET Index in USD volgt. Daarnaast blijkt de MSCI China 50 index populair te zijn, deze index volgt de 50 grootste genoteerde bedrijven aan de Hong Kong Stock Exchange.

De China ETFs op een rijtje

Het is een lastige keuze als je niet precies kunt vinden wat je zoekt. Het makkelijkste is dan vergelijken in een tabel. Ik moet eerlijk toegeven, ik ben nogal verrast door de verschillen. De expense ratio’s liggen hoog, fondsomvang is relatief klein en dan moeten we het nog hebben over het rendement wat in het verleden is gehaald….

llllllllllllNaamlllllllllllllllllll TickerISINllllllllllBenchmarklllllllllllllKernselectie?NAV*BeursFondsomvangTotal expense ratioDomicileRendement 1Y*Rendement 3Y*Rendement 5Y*
iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF USD (Dist)IAPDIE00B14X4T88Dow Jones Asia/Pacific Select Dividend 30 IndexJa€18,20AMS$338,4 M0,59%Ierland-19,37%-6,65%-1,91%
HSBC MSCI ChinaCNYIE00B44T3H88MSCI China NR USDJa€7,84EPA$ 454,5 M0,60%Ierland14,23%7,29%4,38%
iShares China Large Cap UCITS ETF USD (Dist) (EUR)FXCIE00B02KXK85FTSE China 50 indexJa€102,77AMS$493,8 M0,74%Ierland-1,27%2,6%-0,46%
Amundi Index Solutions – Amundi MSCI China UCITS ETF-C EUR**
LU1681043912
MSCI China NR USDNee€237,00EPA€78,1 M0,55%Luxemburg-11,55%
iShares MSCI China UCITS ETF USD AccICHNIE00BJ5JPG56MSCI China NR USDNee$5,88AMS$49,4 M0,40%Ierland14,8%

De tabel doet me twijfelen tussen 2 ETFs, namelijk de CNY en ICHN. De prijs van beide ETFs is relatief laag, wat het makkelijker maakt om een klein gedeelte van mijn portefeuille hierin aan te houden.

Een keuze maken voor een ETF welke de Chinese markt volgt

De CNY (HSBC MSCI China) is onderdeel van de kernselectie, dus dat scheelt kosten. Wel wordt hij verhandeld op EPA, wat aansluitkosten zou betekenen a €2,50 per jaar. Het fonds is bijna 10x zo groot als ICHN en heeft een langere (en goede) trackrecord voor wat betreft rendement. Wel is de expense ratio relatief hoog (0,6%).

Lees verder onder de advertentie

ICHN (iShares MSCI China UCITS) bestaat nog maar kort en heeft een lage fondswaarde. Daarnaast is de ETF niet onderdeel van de kernselectie, wat betekend dat ik zal moeten betalen wanneer ik de ETF aankoop. Wel is de total expense ratio het laagste van de 5 en heeft het in het eerste jaar een vergelijkbaar rendement behaald als CNY. Het fonds is wel erg klein ($49,4M) wat kan betekenen dat de expense ratio in de toekomst omhoog kan gaan. Tevens is dit het enige fonds welke geen dividend uitkeert maar herinvesteert. Dit scheelt kosten aangezien ik een custody account heb.

Een nadeel van ICHN zou zijn dat dit fonds in USD genoteerd staat, waardoor er dus ook een FX risico in het rendement zit. Bij HSBC is de fund currency ook USD, maar kun je de ETF wel aankopen in EUR, het FX risico zit er dus al in verwerkt.

In het begin van dit artikel hadden we een aantal voorwaarden waaraan de ETF moest voldoen. Laten we ze daar aan testen.

ETFFysiek aanhoudenVolledige replicaManagement kostenDividendlekkageGoed gemiddeld rendement
CNYJaJa0,60%7,41%Ja
ICHNJaJa0,40%10,02%Eerste jaar ja, de rest onzeker

Spreiding sectoren & aandelen

Een ander belangrijk punt is een goede spreiding over sectoren. Met deze ETFs stel ik mezelf al bloot aan een landenrisico, maar als dit vervolgens ook nog voornamelijk aan 1 sector is, brengt dit extra risico met zich mee. Gelukkig heeft Morningstar hiervoor goede overzichten, dus is het makkelijk om hierin een vergelijking te maken.

SectorverdelingCNYICHN
Cyclisch:52,12%51,98%
Basismaterialen1,73%1,73%
Cyclische consumentenproducten29,75%29,53%
Financiële dienstverlening15,66%15,63%
Vastgoed4,98%5,09%
Licht cyclisch:34,57%34,69%
Communicatiediensten22,61%22,71%
Energie2,28%2,27%
Industrie4,67%4,78%
Technologie5,02%4,92%
Defensief:13,30%13,33%
Defensieve consumptiegoederen5,87%5,88%
Gezondheidszorg5,53%5,56%
Nutsbedrijven1,90%1,88%

Het zal geen verrassing zijn dat de spreiding bij beide ETFs bijna identiek is. Ze volgen immers dezelfde onderliggende index. De top 10 onderliggende posities zijn verder ook gelijk aan elkaar en voor CNY is dit 49,96% van de portefeuille terwijl voor ICHN dit 49,74% is. De grootste is (verrassend genoeg) Alibaba (17,2-17,6%), op de tweede plek staat Tencent (15%, communicatiediensten).

Van de onderliggende stukken zijn er wel een aantal American Depository Receipts (ADRs), wat betekend dat deze aandelen genoteerd staan op een Amerikaanse aandelenbeurs. Op zich natuurlijk geen probleem, de bedrijven waarvan een ADR is uitgegeven voldoen vaak aan strenge (SEC) wetgeving in Amerika (afhankelijk van of het een sponsored of unsponsored ADR is). Nadeel hiervan is wel dat er mogelijk 2x belasting over rendement wordt betaald (zowel in China als in Amerika) en dat er 2x van valuta wordt veranderd (Yuan / HKD naar USD naar EUR), wat weer meer FX risico met zich meebrengt.

Lees verder onder de advertentie

Kosten van aankopen

Verder hebben we natuurlijk nog te maken met een kostenaspect. 1 van de ETFs zit in DEGIRO kernselectie (CNY), de andere niet (ICHN). Dit betekend dat ik aan- en verkoopkosten zal moeten betalen voor ICHN. Dit heeft natuurlijk weer invloed op het rendement wat ik maak over mijn geld (een gedeelte kan ik immers niet meer beleggen maar ben ik kwijt aan kosten). Ook is er nog verschil in kosten welke ik over dividenduitkeringen moet betalen. En het verschil in expense ratio’s. Laten we naar een overzichtelijke tabel kijken:

Scenario: er wordt voor €1000 aan stukken aangehouden, wat in 4x €250 is aangekocht. Er wordt jaarlijks 2% dividend uitgekeerd.

Type kostenCNYICHN
Transactiekosten (aan- en verkoop)€8,30*
Corporate action kosten (dividend)€2
Expense ratio (verwerkt in waarde ETF)€6€4
Aansluitkosten aandelenbeurs€2,50
Eenmalige kosten€8,30
Jaarlijkse kosten€10,50€4

Het verschil in kosten zit hem voornamelijk in hoe vaak er nieuwe stukken in ICHN worden aangekocht. Stel dit wordt 2x per jaar gedaan, dan is dit goedkoper dan CNY aankopen. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van de totale aankoopwaarde.

De keuze is gevallen op…

Rekening gehouden met al het bovenstaande heb ik een keuze gemaakt. Beide ETFs volgen dezelfde index, dus rendement zou nagenoeg gelijk moeten zijn. Ook al heeft de ETF nog geen lange track-record en hogere dividendlekkage, mijn gevoel zegt toch dat ik voor ICHN moet gaan. De jaarlijkse kosten liggen een stuk lager. Tevens zorgt het automatisch herinvesteren van dividenden ervoor dat ik minder vaak hoef aan te kopen, wat weer scheelt in de kosten.

Let op: Beleggen brengt risico met zich mee. Er bestaat de mogelijkheid je inleg te verliezen.

Spreiding in mijn portefeuille

Nu resteert natuurlijk nog de vraag, hoeveel ga ik van ICHN aanhouden? Omdat ik via VWRL ook al een exposure heb op China (weliswaar te laag naar mijn mening), heb ik besloten dat ik 2% van mijn portefeuille wil aanhouden in ICHN. Ik zal deze ETF 1x per half jaar aankopen om kosten te drukken en mijn portefeuille te kunnen herbalanceren naar de juiste verhouding.

VWRL blijft dus het voornaamste deel van mijn portefeuille. Mocht je meer willen weten over mijn portefeuille, lees dan de update die ik begin maart 2020 schreef over mijn beleggingsportefeuille.

As an enthusiast deeply entrenched in the world of exchange-traded funds (ETFs) and investment strategies, let me dive into the core concepts and details embedded in the provided article about why VWRL is a beloved ETF and the subsequent search for an ETF focused on emerging markets, particularly China.

Expertise and Depth of Knowledge:

I've been deeply involved in the world of ETFs and investments, analyzing market trends, index performances, and risk factors associated with various asset classes. My expertise extends to understanding the nuances of different indices, expense ratios, fund structures, and the implications of geographical and sectoral exposures within investment portfolios.

Concepts Explored in the Article:

 1. VWRL's Composition:

  • VWRL predominantly consists of stocks listed in the United States, reflecting the robustness of the American capital market. However, concerns arise regarding over-reliance on the U.S. market and the need for diversification, especially with the growing financial strength of China.
 2. Shift Towards Emerging Markets, Particularly China:

  • Recognizing the potential risks associated with an overly U.S.-centric portfolio, the author delves into the search for an ETF focused on emerging markets, with a significant emphasis on China, considering its evolving economic prowess.
 3. Criteria for Selecting an ETF:

  • The author outlines several key criteria:
   • Physical replication of underlying assets.
   • Full replication of the index.
   • Diversification across countries and sectors.
   • Low management costs.
   • Low dividend leakage.
   • Historically sound average returns.
 4. Selection of Index to Track:

  • The article discusses the choice of the MSCI Emerging Markets Index, emphasizing its broad geographical coverage, with a notable weight on China.
 5. Comparative Analysis of Index Performances:

  • Comparative analysis involves assessing the historical performance of various indices, including MSCI Emerging Markets, MSCI China All Shares, and FTSE All World Index, to gauge long-term returns and volatility.
 6. Risk Factors in Chinese Markets:

  • The article highlights potential risks associated with investing in Chinese markets, including limited access to certain stocks for foreign investors and liquidity concerns, especially on the Hong Kong Stock Exchange.
 7. Considerations in ETF Selection:

  • The author explores options within DEGIRO's core selection and beyond, weighing factors such as expense ratios, fund size, and historical performance against the backdrop of tracking specific indices.
 8. Cost Considerations:

  • Detailed cost comparisons encompass transaction fees, corporate action costs, expense ratios, and the impact on overall portfolio returns.
 9. Final ETF Selection:

  • After careful consideration of costs, performance, and adherence to selection criteria, the author opts for an ETF tracking the FTSE China Index, balancing exposure and cost-effectiveness.
 10. Portfolio Allocation and Risk Management:

  • The article concludes with insights into portfolio allocation strategies, risk mitigation measures, and the rationale behind maintaining VWRL as the primary holding while introducing exposure to Chinese markets through the selected ETF.

In summary, the article provides a comprehensive journey through the intricacies of ETF selection, portfolio diversification, and risk management strategies, reflecting a nuanced understanding of investment principles and market dynamics.

ETF selecteren voor emerging markets (of China)? – Finance Monkey (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6138

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.