China ETF: wat is de beste ETF met Chinese aandelen? - Finansjaal (2024)

De Chinese economie is een groeiende economie met veel potentie. Het selecteren van Chinese aandelen kan echter lastig zijn. Veel bedrijven uit China zijn namelijk relatief onbekend bij Europeanen. Door middel van een ETF kun je in één keer beleggen in veel verschillende Chinese aandelen. In dit artikel bekijken we daarom wat de beste China ETF is.

Inhoud van dit artikel

 1. Samenvatting beste China ETF
 2. Beleggen in een China ETF
 3. Beste China ETF
  • 1) iShares MSCI China A UCITS ETF
  • 2) Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF
  • 3) HSBC MSCI China UCITS ETF
  • 4) iShares MSCI China UCITS ETF
  • 5) Lyxor MSCI China UCITS ETF
  • 6) Franklin FTSE China UCITS ETF
 4. Conclusie

Samenvatting beste China ETF

In dit artikel kijken we naar een aantal ETF’s met Chinese aandelen. Om het makkelijk voor je te maken hebben we de meest belangrijke punten van deze ETF’s in de onderstaande tabel gevisualiseerd.

China ETFKostenAantal
bedrijven
Replicatie
methode
Behandeling
dividend
iShares MSCI China A UCITS ETF0,40%500FysiekAccumulerend
Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF0,50%300SynthetischAccumulerend
HSBC MSCI China UCITS ETF0,30%743FysiekDistribuerend
iShares MSCI China UCITS ETF0,40%742FysiekAccumulerend
Lyxor MSCI China UCITS ETF0,29%750SynthetischAccumulerend
Franklin FTSE China UCITS ETF0,19%920FysiekAccumulerend

Beleggen in een China ETF

Waarom zou je beleggen in een China ETF? Allereerst is de Chinese economie de op één na grootste economie ter wereld. Alleen de Verenigde Staten heeft een grotere economie. Met behulp van een China ETF kun je in een keer beleggen in veel verschillende Chinese bedrijven.

Daarnaast zijn Amerikaanse bedrijven over het algemeen bekender bij Europeanen. Deze bedrijven zijn namelijk ook vaak actief op de Europese markt. Chinese bedrijven zijn vaak wat minder bekend. Het zelf vinden van goede Chinese aandelen kan daarom lastig zijn.

Natuurlijk is het wel goed om rekening te houden met spreiding. Door een gespreide portefeuille kun je het risico van beleggen namelijk verlagen. Alleen in de Chinese economie beleggen is daarom vaak minder verstandig.

Je kunt naast een China ETF ook kijken naar een Azië ETF en als je voor nog een betere spreiding wil gaan ook naar een wereldwijde ETF.

Beste China ETF

Door het grote aanbod is het soms moeilijk om de juiste ETF te vinden. Je kunt namelijk op verschillende factoren letten bij het kiezen van een ETF.

Op basis van de belangrijkste factoren zullen we een aantal goede opties noemen. Jij kunt dan bepalen wat de beste China ETF is voor jou.

1) iShares MSCI China A UCITS ETF

De eerste China ETF die we benoemen is de iShares MSCI China A UCITS ETF. De unieke ISIN-code, waarmee je de ETF makkelijk kunt opzoeken bij je broker, is IE00BQT3WG13.

Deze ETF volgt de index MSCI China A. Deze index bestaat uit ongeveer 500 aandelen. Het gaat hier met name om A-aandelen. Deze aandelen verschillen niet veel van andere aandelen, alleen het stemrecht is vaak anders geregeld dan bij B-aandelen. In de MSCI China A index wordt er gekeken naar de grootste A-aandelen van China.

De iShares MSCI China A UCITS ETF is een fysieke ETF. Dit betekent dat de aandelen daadwerkelijk worden aangekocht door de beheerder van de ETF, iShares in dit geval.

Wanneer je in ETF’s belegt dan heb je ook te maken met de lopende kosten van een ETF. Dit is een percentage van het belegde bedrag dat je jaarlijks aan de beheerder van de ETF betaalt. De kosten van de iShares MSCI China A UCITS ETF zijn 0,40% per jaar.

Ten slotte kijken we naar de behandeling van dividend. Deze ETF herinvesteert het dividend automatisch. Dit wordt ook wel een accumulerende ETF genoemd.

Het automatisch herbeleggen van dividend is handig, want hierdoor profiteer je van het rente-op-rente effect. Bovendien voorkom je kosten die je wellicht zou maken wanneer je het dividend zelf moet herinvesteren.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methodeBehandeling dividend
iShares MSCI China A UCITS ETFIE00BQT3WG138 april 20150,40%500FysiekAccumulerend

2) Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF

De tweede China ETF is de Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF met ISIN-code LU0779800910.

Deze ETF volgt de CSI 300 index. Deze index bevat de 300 Chinese bedrijven met de grootste marktkapitalisatie.

Aan het woord ‘swap’ in de naam kun je zien dat dit een synthetische ETF is. De beheerder van de ETF koopt de aandelen dus niet direct aan, maar maakt gebruik van een ruilconstructie (swap).

Het dividend wordt automatisch opnieuw geïnvesteerd bij deze ETF. De Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF is dus een accumulerende ETF.

Ondanks dat het een synthetische ETF is zijn de kosten met 0,50% per jaar aan de hoge kant. Vaak zijn synthetische ETF’s namelijk goedkoper dan fysieke ETF’s.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methodeBehandeling dividend
Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETFLU077980091024 februari 20100,50%300SynthetischAccumulerend

3) HSBC MSCI China UCITS ETF

De derde China ETF die we benoemen is de HSBC MSCI China UCITS ETF. De ISIN-code is IE00B44T3H88.

De MSCI China index is een index die zowel large als mid cap bedrijven bevat. Deze index bevat ongeveer 750 bedrijven. Dit zijn er meer dan bij de MSCI China A. Dit komt doordat er verder wordt gekeken dan alleen A-aandelen.

Het dividend wordt uitgekeerd aan jou als belegger. De HSBC MSCI China UCITS ETF doet dit twee keer per jaar. Het is dus een distribuerende ETF.

De index wordt fysiek gevolgd door deze ETF. Je zou verwachten dat de kosten dan hoger zouden zijn, maar met 0,30% per jaar is dit een van de goedkoopste ETF’s uit dit artikel.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methodeBehandeling dividend
HSBC MSCI China UCITS ETFIE00B44T3H8826 januari 20110,30%743FysiekDistribuerend

4) iShares MSCI China UCITS ETF

De vierde China ETF is de iShares MSCI China UCITS ETF. De ISIN-code van deze ETF is IE00BJ5JPG56.

Net zoals de vorige ETF volgt ook deze ETF de MSCI China, een index met 750 Chinese aandelen.

Hoewel de kosten met 0,40% iets hoger zijn dan de vorige ETF is dit wel een accumulerende ETF. Het dividend wordt dus automatisch herbelegd.

Wanneer je het dividend wil herbeleggen kan dit dus alsnog een goedkopere optie zijn dan de vorige ETF. Je bespaart namelijk transactiekosten.

Ten slotte is de iShares MSCI China UCITS ETF een fysieke ETF. De beheerder van de ETF koopt de aandelen dus daadwerkelijk aan.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methodeBehandeling dividend
iShares MSCI China UCITS ETFIE00BJ5JPG5620 juni 20190,40%742FysiekAccumulerend

5) Lyxor MSCI China UCITS ETF

De Lyxor MSCI China UCITS ETF is weer een andere China ETF die de MSCI China volgt. De ISIN-code is LU1841731745.

Met 0,29% per jaar is dit de goedkoopste ETF om de MSCI China index te volgen.

De Lyxor MSCI China UCITS ETF is een accumulerende ETF, waardoor je erg goedkoop het dividend kunt herbeleggen. Hiervoor moet je wel accepteren dat het een synthetische ETF is.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methodeBehandeling dividend
Lyxor MSCI China UCITS ETFLU18417317455 juli 20180,29%750SynthetischAccumulerend

6) Franklin FTSE China UCITS ETF

De laatste China ETF die we benoemen in dit artikel is de Franklin FTSE China UCITS ETF met ISIN-code IE00BHZRR147.

Deze ETF volgt de FTSE China index. Dit is een index met zowel mid als large cap aandelen. In deze index zitten 920 verschillende bedrijven.

De Franklin FTSE China UCITS ETF is met lopende kosten van 0,19% per jaar de goedkoopste ETF uit dit artikel. Dit terwijl de ETF de index fysiek volgt.

Ten slotte wordt het dividend bij deze ETF herbelegd. Naast dat dit de goedkoopste ETF is kun je dus ook kosten besparen voor het herbeleggen van het dividend. De Franklin FTSE China UCITS ETF is dus een accumulerende ETF.

NaamISINDatum oprichtingKostenAantal bedrijvenReplicatie methodeBehandeling dividend
Franklin FTSE China UCITS ETFIE00BHZRR1474 juni 20190,19%920FysiekAccumulerend

Conclusie

Het is dus makkelijk om in de Chinese economie te beleggen door middel van een ETF. Hopelijk heb je door dit artikel een beter beeld gekregen van het aanbod.

Wil je beginnen met beleggen in ETF’s? De eerste stap is het vinden van een goede broker. Je kunt daarom kijken wat de beste ETF broker is.

Blijf op de hoogte!

De laatste updates en nieuwe artikelen, direct in je inbox.

Disclaimer

We zijn geen professioneel adviseurs. De informatie op deze website is gebaseerd op onze persoonlijke mening en ervaring. Dit is een geen enkel geval financieel advies. Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg (deels) verliezen. Dit artikel kan reclame bevatten. Wil je gaan beleggen bij een broker, bekijk dan altijd het prospectus op de website van de betreffende broker.

As an investment enthusiast with a focus on financial markets and exchange-traded funds (ETFs), I'm well-versed in the intricacies of global economies and investment strategies. I have a deep understanding of various ETFs and their underlying indices, allowing me to provide valuable insights into the world of investing.

In the provided article, the author discusses the Chinese economy's growth and potential, highlighting the challenges European investors face when selecting Chinese stocks due to the relative unfamiliarity of many Chinese companies. The article suggests that investing in a China ETF can be a convenient way to gain exposure to a diversified portfolio of Chinese stocks.

The following is a breakdown of the concepts used in the article:

1. China ETFs Mentioned:

 1. iShares MSCI China A UCITS ETF

  • ISIN: IE00BQT3WG13
  • Replication Method: Physical (Fysiek)
  • Dividend Treatment: Accumulating (Accumulerend)
  • Annual Costs: 0.40%
 2. Xtrackers CSI 300 Swap UCITS ETF

  • ISIN: LU0779800910
  • Replication Method: Synthetic (Synthetisch)
  • Dividend Treatment: Accumulating (Accumulerend)
  • Annual Costs: 0.50%
 3. HSBC MSCI China UCITS ETF

  • ISIN: IE00B44T3H88
  • Replication Method: Physical (Fysiek)
  • Dividend Treatment: Distributing (Distribuerend)
  • Annual Costs: 0.30%
 4. iShares MSCI China UCITS ETF

  • ISIN: IE00BJ5JPG56
  • Replication Method: Physical (Fysiek)
  • Dividend Treatment: Accumulating (Accumulerend)
  • Annual Costs: 0.40%
 5. Lyxor MSCI China UCITS ETF

  • ISIN: LU1841731745
  • Replication Method: Synthetic (Synthetisch)
  • Dividend Treatment: Accumulating (Accumulerend)
  • Annual Costs: 0.29%
 6. Franklin FTSE China UCITS ETF

  • ISIN: IE00BHZRR147
  • Replication Method: Physical (Fysiek)
  • Dividend Treatment: Accumulating (Accumulerend)
  • Annual Costs: 0.19%

2. Reasons to Invest in a China ETF:

 • Chinese Economy Significance: The Chinese economy is the second-largest globally, making it an attractive investment destination.

 • Diversification: Investing in a China ETF allows for exposure to a wide range of Chinese companies, mitigating the risk associated with individual stock selection.

 • Familiarity with American Companies: Chinese companies are relatively less known to Europeans compared to American companies. ETFs provide an efficient way to invest in the Chinese market without the need for in-depth knowledge of individual companies.

3. Considerations When Choosing a China ETF:

 • Replication Method: ETFs can be physical (where the fund holds the actual stocks) or synthetic (using derivatives to replicate index performance). This impacts costs and risks.

 • Dividend Treatment: ETFs can be accumulating (reinvesting dividends) or distributing (paying dividends to investors). The choice may depend on the investor's preference and strategy.

 • Costs: Lopende kosten (annual costs) are a crucial factor. The lower the costs, the more returns investors retain.

4. Additional Investment Strategies:

 • Diversification Beyond China: Consideration is given to investing not only in China ETFs but also in Asia ETFs and global ETFs for broader diversification.

5. Conclusion:

 • Easy Access to Chinese Economy: ETFs provide a straightforward way to invest in the Chinese economy.

 • Broker Selection: Investors are advised to find a reliable broker for ETF investments.

 • Risk Disclaimer: A reminder that investing involves risks, and the article is not financial advice. Prospective investors are urged to thoroughly research and understand potential risks.

This comprehensive overview demonstrates my expertise in the field, offering a nuanced understanding of the factors influencing the selection of China ETFs and providing valuable insights for potential investors.

China ETF: wat is de beste ETF met Chinese aandelen? - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6120

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.